Home > Nieuws overzicht  
   
 Laatste 5 nieuws items
   
03-09-2009 | Fleckvieh Stamboek heeft nieuwe voorzitter

Fleckvieh Stamboek heeft nieuwe voorzitter

 

Na vier jaar pionierswerk in het bestuur van Fleckvieh Stamboek stopt Jan Jansen als voorzitter. Bertie Houwers neemt de taken van hem over. Het ingezette beleid wordt voortgezet: promotie van Fleckvieh in z’n algemeen en uitbreiding van de Fleckviehpopulatie in Nederland, Belgie en Luxemburg.

 

Jan Jansen kruiste vijf jaar geleden zijn Holstein melkveestapel in met Fleckvieh. Ervaringen van collega’s over de grens in Duitsland brachten hem tot dit besluit. Vier jaar geleden richtte hij samen met andere Fleckvieh pioniers het onafhankelijke Fleckvieh Stamboek op. Ook Bertie Houwers maakt vanaf het begin deel uit van dit bestuur. Na vier jaar bestuurswerk zat de eerste termijn van Jansen als voorzitter erop. Hij had al aangegeven na deze termijn te stoppen met het bestuurswerk en zich te richten op zijn eigen bedrijf.  In de eerste vier jaar na de oprichting van het Fleckvieh Stamboek is er veel bereikt:

 

  • De Fleckvieh Stamboek site www.fleckviehstamboek.nl bevat naast algemene informatie een rubriek “Kalverprijzen” en “Vraag en Aanbod”
  • Fleckvieh Stamboek is aangesloten bij de “Europese vereniging van Fleckvieh Stamboeken” (EVF) en bij de “Wereld Simmental Fleckvieh Federatie” (WSFF).
  • Het blauwe Fleckvieh Stamboek Geboortebewijs met rasbalk is ontwikkeld. Hierdoor kunnen 50% Fleckvieh stierkalveren worden herkend
  • Het Fleckvieh Garantiecertificaat werd uitgegeven. VION betaald 20 euro extra voor een Fleckvieh stierkalf met certificaat.
  • Drie zelfstandige inspecteurs zijn in Beieren opgeleid en worden voor inspectiewerk ingehuurd door Fleckvieh Stamboek voor keuren op Fleckviehbasis.
  • Er is in deze eerste jaren een samenwerking aangegaan met Rinderzuchtverband Miesbach in het duitse Beieren.

 

Jan Jansen heeft inmiddels zijn volledige veestapel ingekruist met Fleckvieh. Menig veehouder heeft een bezoek aan zijn bedrijf gebracht om zich door hem te laten informeren over de voordelen en nadelen van Fleckvieh.

Omgekeerd is Jan Jansen voor het Fleckvieh Stamboek verschillende keren naar Beieren gereden om daar op zijn beurt informatie te vergaren. En om de samenwerking met Zuchtverband Miesbach rond te maken.

Het Fleckvieh Stamboek is hem dan ook veel dank verschuldigd voor zijn pionierswerk bij de introductie van Fleckvieh in Nederland.

 

Bertie Houwers uit Ratum bij Winterswijk neemt het voorzitterschap bij Fleckvieh Stamboek van hem over. Houwers is melkveehouder in het Winterswijkse buurtschap Ratum en heeft ook zijn complete veestapel ingekruist met Fleckvieh. Inmiddels is de tweede generatie Fleckvieh aan de melk.

 

Plannen voor de toekomst heeft het Fleckvieh Stamboek ook. Allereerst  verdere voortzetting van het huidige beleid, Fleckvieh Stamboek is een onafhankelijke organisatie die streeft naar uitbreiding van de Fleckvieh populatie in Nederland, Belgie en Luxemburg. Fleckvieh Stamboek staat aan de zijde van elke organisatie en elke veehouder die Fleckvieh voor de verdringingskruising wil inzetten. Fleckvieh Stamboek heeft als doel het verbeteren van het ras. Hiertoe is een rasstandaard opgemaakt.

 

Voor meer informatie:

 

Irene Peters, secretariaat Fleckvieh Stamboek: info@fleckviehstamboek.nl

 

Bertie Houwers nieuwe FV stamboek voorzitter Tel: 06 53 23 46 05LAATSTE NIEUWS
Datum Titel
17-08-2021 Fleckviehfokwaarden augustus 2021
13-04-2021 Orka meest gebruikte Fleckvieh stier van Duitsland 2020
09-04-2021 Fokwaarden draai april 2021
01-12-2020 Fokwaarden draai december 2020
14-08-2020 Fleckvieh draai augustus 2020
 
Oud(er) nieuws bekijken? Bekijk het Archief >